Online

Banken

Vergelijken

Vergelijk hier simpel, slim en snel de beste online banken van Nederland. Wij hebben een onafhankelijke vergelijking gemaakt op kosten, features, gratis rekening, zakelijke rekeningen,  depositosparen en nog veel meer! De resultaten zijn hieronder duidelijk weergegeven.

Designed by Freepik

Wat is een online bank?

De laatste jaren zie je steeds meer reclames van nieuwe banken in Nederland. Dit zijn vaak moderne online banken, waarbij je tegen hogere rente en lagere tarieven gebruik kunt maken van een betaalrekening. Met online bankieren beheer je je bankrekening met een computer of mobiel apparaat – inclusief geld overmaken, betaalverzoeken verzenden en rekeningen betalen. Deze zogenaamde neobanken bieden een functionele app en meestal een gratis creditcard die je over de hele wereld kunt gebruiken. 

Designed by Freepik

Waarom gebruik maken van een online bank?

Online banken kunnen je helpen een hogere rente te verdienen en de kosten laag te houden. Ze bieden ook gebruiksvriendelijke apps en tools waarmee je je financiën gemakkelijk kunt beheren. Maar dat betekent niet dat je geen gebruik meer hoeft te maken van traditionele fysieke banken. Je kunt altijd het beste van twee werelden hebben: profiteer van de sterke punten van online banken terwijl je een rekening openhoudt bij een lokale bank. Sommige buitenlandse online banken ondersteunen bijvoorbeeld geen iDEAL, waardoor je graag een rekening bij een traditionele bank wilt houden.

Lagere tarieven

Online banken hebben minder overheadkosten en hoeven niet te betalen voor het bouwen en onderhouden van fysieke vestigingen. Hierdoor kunnen ze lagere tarieven vragen.

Hogere rente

Om dezelfde redenen als hierboven kunnen online banken hogere rentes uitbetalen. Online banken hebben vaak ook geen eigen geldautomaten, waardoor ze besparen op kosten.

Gebruiksvriendelijke apps

Neobanken beschikken over de nieuwste technologieën die bankieren gemakkelijker en leuker maken. Zo kun je bijvoorbeeld een groepsrekening aanmaken om gezamenlijke uitgaven te beheren als je met vrienden op vakantie bent.

Geen bankbezoek

Bij traditionele banken moet je vaak nog op bezoek komen om een rekening te openen. Bij online banken gaat dit makkelijk en snel online en heb je binnen enkele minuten een rekening geopend.

Zijn online banken veilig?

Alle banken die op deze website beoordeeld worden zijn in het bezit van een officiële bankvergunning. Met een bankvergunning vallen je banktegoeden automatisch onder het depositogarantiestelsel. Hierdoor zijn al je tegoeden, net als bij een traditionele bank, tot €100.000 per persoon verzekerd. Dit betekent dat je bij faillissement van een bank €100.000 euro van je (spaar)geld terugkrijgt via een garantiefonds of de nationale bank zoals de Nederlandsche bank.

Top 3 beste online banken van Nederland

Over het algemeen zijn dit de 3 beste online banken. Deze banken blinken uit in gebruiksgemak, technologische snufjes, betrouwbaarheid en klantenservice. Niet verrassend dat de meeste mensen een van de volgende internetbanken kiezen. Maar mensen hebben verschillende voorkeuren, daarom worden de banken hieronder op een aantal andere belangrijke punten vergeleken. N26 en Revolut zijn ook goede internetbanken die hieronder vergeleken worden.

0 ,00
per maand
0 ,99
per maand
0
per maand

Online banken met de beste gratis rekening

Een aantal online banken bieden een gratis account aan met zelfs een gratis betaalpas of creditcard. Doordat je geen maandelijks tarief betaald, probeert de bank de onkosten op andere manieren te verhalen. Zo betaal je bijvoorbeeld extra voor geldopnames of overboekingen in vreemde valuta. Maak je weinig van deze diensten gebruik, dan kan een gratis bankrekening best een goedkope optie zijn. Vergelijk de online banken met een gratis bankrekening eenvoudig hieronder.

€0

€0

€0

Zowel Openbank, N26 en Revolut ondersteunen geen iDEAL. N26 en Revolut zijn beide geschikt als je regelmatig in het buitenland of buiten Europa komt. Bij N26 krijg je een gratis MasterCard waarmee je gratis betalingen in vreemde valuta doet. Bij Revolut moet je kiezen tussen een Maestro of Visa. Bij Openbank betaal je eenmalig €1,99 voor een MasterCard. Deze banken bieden ook een betaalde versie van een bankrekening aan waarmee je meer mogelijkheden hebt.

N26 biedt met N26 You ook een betaalde rekening dat €9,90 per maand kost. Als je vaak in het buitenland komt kun je overwegen om voor het betaalde account te kiezen. De tarieven voor betalen en geldopname in vreemde valuta zijn namelijk hoger in het gratis account. Zo betaal je bij een geldopname in vreemde valuta 1,7% over het gehele bedrag. Ook kun je maar 2 rekeningen aanmaken en kun je de rekening niet delen. Bij N26 krijg je in tegenstelling tot N26 You ook geen reisverzekering. Bekijk hieronder wat deze online banken nog meer kunnen bieden. 

Als je regelmatig in het buitenland komt en in vreemde valuta betaalt, is het handig dat je een bank kiest waarbij betalen of geld opnemen in vreemde valuta niet te duur is. Ben je ondernemer en stort je regelmatig geld? Kies dan een bank waarbij de stortingskosten gratis zijn. Zo zijn er nog een aantal andere belangrijke kostengerelateerde punten waar je rekening mee moet houden. Hieronder worden de belangrijkste tarieven die de online banken rekenen duidelijk met elkaar vergeleken.

Maandelijks tarief

Het maandelijkse tarief bij Knab lijkt het laagst met slechts €5,00 per maand. Daarna komen Bunq en Revolut met €7,99 per maand en N26 lijkt het duurst met €9,90 per maand. Bij elke bank krijg je wat anders voor je geld. Bij N26 en Revolut krijg je er bijvoorbeeld een buitenlandse ziektekostenverzekering bij en bij Bunq krijg je meer rekeningen en betaalpassen. Bij N26 kun je ook kiezen voor het "Metal" abonnement wat €16,90 per maand kost. Lees er hier meer over. Lees hier wat je bij het "Metal" abonnement van Revolut krijgt t.w.v. €13,99 per maand. Bij Openbank kun je voor €7,99 p/m een reisverzekering afsluiten en voor €13,99 p/m maak je gebruik van de exclusieve Я42 Metal Card.

0
per maand
0 .00
per maand
0
per maand
0
per maand
0 0
per maand

Variabele kosten

Het is van groot belang om ook naar de variabele kosten te kijken. Als je vaak overboekingen in vreemde valuta doet, kan dit bij Knab bijvoorbeeld aardig in de kosten lopen met €15 per overboeking. Terwijl dit bij Revolut gratis is. Bij Revolut is het echter weer niet mogelijk om geld te storten, en bij Knab kun je onbeperkt geld opnemen in euro's. De verschillen in deze tarieven tussen banken zijn groot. Kijk dus op basis van deze tarieven welke bank het best bij jouw levensstijl past.

Geldopname in euro

€0

5 keer p/m gratis

€0

Na 10 keer p/m €0,99 per keer

€0

Altijd gratis

€0

Na 5 keer p/m €2 per keer

€0

Eerste €400 p/m gratis, daarna 2% kosten

Designed by Freepik

Geldopname in vreemde valuta

€0

Bij Santander geldautomaten

€0

Na 10 keer p/m €0,99 per keer

0,5%

Koersopslag

€0

Altijd gratis

€0

Eerste €400 p/m gratis, daarna 2% kosten

€24

5%

Van het bedrag

€15

Koersopslag

5%

Van het bedrag

€0

Altijd gratis

Overboeking vreemde valuta

1,5%

Van het bedrag

€0

Altijd gratis

2% 

Koersopslag

€0

Altijd gratis

€0

Altijd gratis

Betaling in vreemde valuta

€0

Bij Santander geldautomaten

€0

Boven de €100 kost 1,5%

3%

Minimaal €9,50 en alleen bij GWK vestiging

3%

Minimaal €9,50 en alleen bij GWK vestiging

3%

Minimaal €9,50 en alleen bij GWK vestiging

Geld storten

Designed by Freepik

Geldopname in euro

€0

Na 10 keer per maand €0,99 per keer

€0

Altijd gratis

 

€0

Na 5 keer per maand €2 per keer

€0

Eerste €400 p/m gratis, dan 2% van het bedrag

Geldopname in vreemde valuta

€0

Na 10 keer per maand €0,99 per keer

0,5%

Koersopslag

 

€0

Altijd gratis

 

€0

Eerste €400 p/m gratis, dan 2% van het bedrag

Overboeking vreemde valuta

5%

Van het bedrag

€15

 

5%

Van het bedrag

€0

Altijd gratis

Betaling in vreemde valuta

€0

Altijd gratis

2%

Koersopslag

€0

Altijd gratis

€0

Altijd gratis

Geld storten

€0

Boven de €100 kost 1,5%

 

3%

Minimaal €9,50 en alleen bij GWK vestiging

3%

Minimaal €9,50 en alleen bij GWK vestiging

3%

Minimaal €9,50 en alleen bij GWK vestiging

Zoals je ziet zijn N26 You en Revolut het meest geschikt als je vaak naar het buitenland gaat. Je kunt bij N26 onbeperkt vreemde valuta opnemen zonder extra kosten. Knab is door zijn hogere kosten voor transacties in vreemde valuta meer geschikt als je veel binnen eurolanden verblijft. Bunq is handig voor gebruik in zowel eurolanden als landen met vreemde valuta. Zoals je ziet is geld storten voor online banken vaak een probleem, aangezien ze geen vaste vestigingen hebben. Bij Bunq en Knab is dit prijzig, maar bij N26 en Revolut is dit niet eens mogelijk.

Beste online banken voor depositosparen

Een deposito spaarrekening is een van de veiligste manieren om je geld voor je te laten werken. Bij een deposito, ook wel spaardeposito of termijndeposito genoemd is een type spaarrekening waarbij geld voor een lange overeengekomen periode wordt vastgezet.  Een deposito wordt ook wel een spaarrekening met vaste rente genoemd. Hoe langer de looptijd van een deposito, hoe hoger de rente. Bijna alle banken bieden de mogelijkheid om geld voor een lange periode vast te zetten, maar bij online banken krijg je vaak meer rente dan bij traditionele banken. Online banken hebben namelijk weinig kantoren en vestigingen waardoor ze minder kosten hebben. 

Doordat de spaarrente in Nederland historisch laag is, wordt je spaartegoed bij een deposito spaarrekening vaak in het buitenland gestald. Vaak gaat het om Estland. Dit is een EU-land en de munteenheid is in euro, waardoor je geen valutarisico loopt. Doordat het land lid is van de EU is je geld tot €100.000 verzekerd door het depositogarantiestelsel. Je geld is er dus net zo veilig als in Nederland. De spaarrente is hier hoger dan gemiddeld omdat de vraag naar leentegoeden de afgelopen jaren flink is gestegen. De verwachting is dat het verstekken van kredieten nog verder stijgt waardoor er nog meer spaargeld nodig is. Vergelijk hieronder de spaarrentes van verschillende banken en kom erachter wat de voor- en nadelen zijn.

Designed by Freepik

N26 Savings

1,57%

per jaar (5 jaar looptijd)

Minimale en maximale looptijd

Minimum en maximum inlegbedrag

Deposito

1,35%

per jaar (5 jaar looptijd)

Minimale en maximale looptijd

Minimum en maximum inlegbedrag

Deposito Sparen

1,05%

per jaar (5 jaar looptijd)

Minimale en maximale looptijd

Minimum en maximum inlegbedrag

Deposito Sparen

0,60%

per jaar (5 jaar looptijd)

Minimale en maximale looptijd

Minimum en maximum inlegbedrag

Knab biedt de laagste depositorente met 0,60% voor een looptijd van 5 jaar. Dit is alsnog fors hoger dan bij een traditionele bank. Zo ontvang je bij de Rabobank pas een rente van 0,60% met een looptijd van 20 jaar. Op een looptijd van 6 jaar ontvang je bij de Rabobank 0,01% rente. Knab biedt echter wel een groot aantal andere bankdiensten aan zoals je verder op deze pagina kunt zien. Mocht je al een bankrekening bij Knab hebben, dan kan het een voor de hand liggende keuze zijn om een deposito rekening bij Knab te openen. N26 biedt met 1,57% de hoogste spaarrente. Je regelt alles makkelijk online maar het nadeel is dat alles Engelstalig is. Bigbank en Raisin focussen zich al decennia op het aanbieden van deposito’s. Hierdoor heb je bij deze banken een ruime keuze aan termijndeposito’s. Je bepaalt zelf bij welke bank en in welk land je je geld stalt, en je ontvangt hier een goede rente voor.

Online banken staan bekend om hun handige technologische snufjes. Deze features maken bankieren makkelijker en leuker. Daarnaast kunnen ze je meer inzicht geven in je bankzaken, waardoor je beter financiële beslissingen kunt nemen.

Spaardoelen

Je kunt makkelijk een aparte rekening aanmaken en daar een spaardoel op zetten. Spaar eenvoudig voor die ene auto of die vakantie die je altijd al wilde. Bij alle banken kun je automatisch sparen, bij Bunq en Revolut kun je er ook voor kiezen om je wisselgeld te sparen. Stel van te voren in hoe veel je wilt afronden en dit bedrag wordt bij elke betaling vervolgens automatisch gespaard.

Inzicht in uitgaven

Al je uitgaande betalingen worden automatisch gecategoriseerd. Zo weet je precies hoeveel je elke maand uitgeeft aan bijvoorbeeld boodschappen of benzine.

Push-melding bij saldo wijziging

Dankzij realtime push notificaties ben je altijd meteen op de hoogte van wat er met je geld gebeurt. Je krijgt ze voor elke transactie, pasbetaling en automatische incasso. Je krijgt ook een melding als er een onverwachte transactie in het buitenland wordt gedaan.

Rekening delen met vrienden

Bij online banken kun je eenvoudig een rekening delen met anderen. Zo kun je bijvoorbeeld gezamenlijk sparen, of maak je een vakantierekening aan waarmee je samen met vrienden de uitgaven beheert. Verwar zo'n groepsrekening niet met bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening met je partner. Bij Bunq heet dit een Slice Groep. Alle uitgaven komen op een soort gezamenlijke rekening terecht en aan het eind kan dit makkelijk verrekend worden. Knab gaat hier nog niet zo ver in en werkt alleen nog met betaalverzoeken. Bij N26 kun je een zogenaamde Shared Space delen met 10 andere N26 gebruikers. Bij Revolut heet dit een Group Vault.

Apple Pay en Google Pay

Betaal eenvoudig met je Iphone of Android telefoon middels Apple of Google Pay. Deze functie is nog niet beschikbaar bij Knab. Revolut heeft deze functie binnenkort beschikbaar.

iDEAL betaling met QR code

Bij een iDEAL betaling op je computer kun je een QR code scannen met de app op je telefoon. Hierdoor hoef je geen cardreader te gebruiken en is een betaling dus sneller en eenvoudiger.

Heb je een bedrijf, ben je ZZP’er of freelancer? Dan is het handig om ook te kijken naar de zakelijke mogelijkheden van een online rekening. Zakelijke rekeningen bij een online bank bieden vaak handige features en mogelijkheden die het boekhouden makkelijker en sneller maken. Zoals je ziet biedt Bunq de meeste opties. Bunq vraagt echter ook geld voor het gebruik van bijna elke optie. Bekijk de tarieven hier om te kijken of deze op jou van toepassing zijn. Knab valt waarschijnlijk iets goedkoper uit, maar heeft minder features. Bij N26 heb je naast N26 Business You ook de beschikking over een gratis business account. Bekijk die hier. Ook Revolut biedt een gratis zakelijk account aan. Je wordt flink in mogelijkheden beperkt en betaalt voor veel dingen extra. Bekijk hier de details.

Business

Business

€9,99

per maand

3 x Maestro betaalpas

1 x MasterCard

€0,10
1,5%
5%
€0,99
€0,99
€0,10

Zakelijk

€6,00

per maand (1e jaar 50% korting)

5 x Maestro betaalpas

1 x MasterCard

€0,10
3%
€15
€0
0,5%
€0

Business

€9,90

per maand

1 x Maestro betaalpas

1 x MasterCard

€0
5%
€2
€0
€0

Professional

€7,00

per maand

3 x Maestro betaalpas

1 x MasterCard

€0,20
€3
0,4%
0,4%
€0

Knab biedt de goedkoopste zakelijke rekening. Althans, zo lijk het. Als je wil dat meerdere personen toegang hebben tot je zakelijke rekening, betaal je daar €9 per maand, i.p.v. €6 per maand. De tarieven van de verschillende aanbieders verschillen dus niet veel van elkaar. Bij Bunq betaal je het meest per maand, maar je krijgt hier ook de meeste functies. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je bonnetjes scannen en worden ze automatisch aan het juiste afschrift gekoppeld. Ook kun je facturen scannen, waarna je ze snel kunt betalen. Voor deze diensten vraag Bunq wel een vast bedrag. Bij Bunq, Knab en Revolut kun je boekhoudsoftware koppelen aan je zakelijke rekening. Nadeel van N26 en Revolut is dat ze geen iDEAL ondersteunen. Ook is N26 niet in het Nederlands beschikbaar. Reis je vaak, of maak je vaak geld over naar het buitenland? Dan zijn N26 en Revolut waarschijnlijk goedkoper. Als je een (groot) bedrijf hebt dan is het slim om even op de website van Revolut te kijken. Zij zijn gespecialiseerd in het aanbieden van zakelijke rekeningen aan (grote) bedrijven.

Vergelijkingstabel

Vergelijk de beste online banken snel en makkelijk met behulp van onderstaande statische vergelijkingstabel. De banken zijn vergeleken op de meest belangrijke punten zoals betrouwbaarheid, aantal betaalpassen en rekeningen, kosten, rentetarieven, klantenservice, betaalmogelijkheden etc. Bovenaan zijn de zwakke en sterke punten van de banken in een oogopslag te zien.

0
per maand

Premium

2 x Maestro betaalpas

1 x MasterCard

# Nederlandse gebruikers

Onbekend

Geld gegarandeerd tot

€100.000

Betrouwbaarheid

5/5

Klantenservice

4/5

Gratis rekening mogelijk

iDEAL

Gezamenlijke rekening

Bunq Pack €19,99 p/m

Aantal betaalrekeningen

25

Rente betaalrekening

0,27%

Aantal spaarrekeningen

Onbeperkt

Rente spaarrekening

0,27%

Geldopname euro

€0

Geldopname vreemde valuta

€0

Bankoverschrijving vreemde valuta

5%

Betaling vreemde valuta

€0

Depositosparen

Reisverzekering inbegrepen

Mogelijkheid om te beleggen

Mogelijkheid om geld te lenen

0 ,00
per maand

Premium

5 x Maestro betaalpas

MasterCard

# Nederlandse gebruikers

250.000

Geld gegarandeerd tot

100.000

Betrouwbaarheid

5/5

Klantenservice

5/5

Gratis rekening mogelijk

iDEAL

Gezamenlijke rekening

Knab Samen €5 p/m

Aantal betaalrekeningen

5

Rente betaalrekening

0,03%

Aantal spaarrekeningen

Onbeperkt

Rente spaarrekening

0,11%

Geldopname euro

€0

Geldopname vreemde valuta

0,5%

Bankoverschrijving vreemde valuta

€15

Betaling vreemde valuta

2%

Depositosparen

Reisverzekering inbegrepen

Mogelijkheid om te beleggen

Mogelijkheid om geld te lenen

0 0
per maand

Premium

Maestro betaalpas

MasterCard

# Nederlandse gebruikers

50.000

Geld gegarandeerd tot

€100.000

Betrouwbaarheid

5/5

Klantenservice

4/5

Gratis rekening mogelijk

iDEAL

Gezamenlijke rekening

Met andere N26 klant

Aantal betaalrekeningen

1

Rente betaalrekening

Aantal spaarrekeningen

10

Rente spaarrekening

Geldopname euro

€0

Geldopname vreemde valuta

€0

Bankoverschrijving vreemde valuta

5%

Betaling vreemde valuta

€0

Depositosparen

Reisverzekering inbegrepen

Mogelijkheid om te beleggen

Mogelijkheid om geld te lenen

0
per maand

Premium

Maestro betaalpas

MasterCard

# Nederlandse gebruikers

80.000

Geld gegarandeerd tot

€100.000

Betrouwbaarheid

5/5

Klantenservice

5/5

Gratis rekening mogelijk

iDEAL

Gezamenlijke rekening

Met Revolut klant

Aantal betaalrekeningen

Onbeperkt

Rente betaalrekening

Aantal spaarrekeningen

Onbeperkt

Rente spaarrekening

Geldopname euro

€0

Geldopname vreemde valuta

€0

Bankoverschrijving vreemde valuta

€0

Betaling vreemde valuta

€0

Depositosparen

Reisverzekering inbegrepen

Mogelijkheid om te beleggen

Mogelijkheid om geld te lenen

0
per maand

Standaard

1 x Maestro betaalpas

1 x MasterCard (€1,99)

# Nederlandse gebruikers

100.000

Geld gegarandeerd tot

€100.000

Betrouwbaarheid

5/5

Klantenservice

4.5/5

Gratis rekening mogelijk

iDEAL

Gezamenlijke rekening

Aantal betaalrekeningen

1

Rente betaalrekening

0%

Aantal spaarrekeningen

1

Rente spaarrekening

0,2%

Geldopname euro

€0

Geldopname vreemde valuta

€0

Bankoverschrijving vreemde valuta

€24

Betaling vreemde valuta

1,5%

Depositosparen

Reisverzekering inbegrepen

Mogelijkheid om te beleggen

Mogelijkheid om geld te lenen